‘We zijn bedrogen’ – veel resultaten van klinisch wetenschappelijk onderzoek worden nooit gepubliceerd!

© Door Frankema

Onder de titel: ‘We’ve been deceived’: Many clinical trial results are never publishblog-resultaten-klinisch-wetenschappelijk-onderzoeked’ 1 verscheen een artikel op het Canadese CBC News dat tot nadenken stemt. Het komt erop neer dat grote (farmaceutische) bedrijven en overheidsinstanties zeer veel onderzoek doen, maar dat de testresultaten ‘selectief’ worden gepubliceerd. Dus de uitkomsten die niet passen in het medisch acceptabele straatje kunnen zonder problemen onder het vloerkleed geveegd worden? Nietvolgens de voorschriften, maar in de praktijk kennelijk wel.

Lees verder

Geplaatst in Artikelen | 11 januari 2017 | Getagged , , |

Misplaatst vertrouwen is misplaatst vertrouwen – niets meer en niets minder – boekbespreking van: ‘Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad’ van Peter Gøtzsche

© Door Frankema

Peter c. Gotzsche - Dodelijke Medicijnen“Niemand heeft het probleem van Big Pharma zo onweerlegbaar, systematisch en nietsontziend op tafel gelegd als de Deense hoogleraar Peter Gøtzsche. De farmaceutische industrie maakt zich schuldig aan misdadige praktijken op systematische schaal. De grote farmaceuten verdoezelen onderzoeksresultaten, verzwijgen bijwerkingen, kopen artsen om, infiltreren nascholingen, corrumperen patiëntenorganisaties, plaatsen leugenachtige advertenties en bedriegen tijdschriftredacties via ghostwriters. Ze verdienen miljarden met hun dubieuze pillen dor te liegen over de kosten van ontwikkeling en productie.” aldus Bert Keizer in het voorwoord van ‘Dodelijke medicijnen’ van Peter Gøtzsche

Lees verder

Geplaatst in Artikelen, Boekbesprekingen | 11 januari 2017 | Getagged , |

DKTP-vaccin (difterie-kinkhoest-tetanus-polio) – overzicht van de feiten

© Ellen Vader

Recente informatie van het RIVM

Vanaf begin 2017 zal de Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma’s (RIVM-DVP) een ander vaccin leveren voor de DKTP-vaccinatie van 4-jarige kinderen: Boostrix® Polio.

Het vaccin Boostrix® Polio het huidige Infanrix-IPV vaccin vervangen voor de DKTP-boostervaccinatie rond de 4e verjaardag. Dit vaccin is, in tegenstelling tot Infanrix-IPV, niet geschikt voor de opbouw van basisimmuniteit. Bij inhaalschema’s zal daarom, vanaf het moment dat Infanrix-IPV niet meer voorradig is, het vaccin Infanrix-hexa (eventueel zonder Hib) gebruikt moeten worden.
Boostrix® Polio is in november 2016 geregistreerd voor gebruik vanaf de leeftijd van 3 jaar. Voorheen was dit vanaf 4 jaar. De eerste vaccinleveringen bevatten nog de oude bijsluiter waarin 4 jaar staat vermeld. De nieuwe bijsluiter waarin het gebruik vanaf 3 jaar staat vermeld, komt medio januari 2017 online.

Lees verder

Geplaatst in Artikelen, Geen categorie, Vaccins | 11 januari 2017 | Getagged , , |

Tuberculose (BCG) vaccin – overzicht van de feiten

© Ellen Vader

‘Risicogroepen’ in Nederland (met name gezonde kinderen binnen multiculturele gezinsvormen) worden sinds kort systematisch opgeroepen om dit vaccin te komen halen. Voorbeeld van een oproep met door de GGD al vastgelegde datum en uur van afspraak:

TBC-vaccin GGD

RIVM: Het in Nederland geregistreerde BCG-vaccin van het Staten Serum Instituut (SSI) uit Denemarken is sinds 2015 niet meer leverbaar. Met het oog op de continuïteit van de tuberculosebestrijding in Nederland heeft het RIVM daarom moeten besluiten om over te stappen op een ander BCG-vaccin, dat in Nederland NIET  geregistreerd is en geproduceerd wordt in Bulgarije.

Lees verder

Geplaatst in Artikelen, Vaccins | 11 januari 2017 | Getagged , , |

Vaccineren van zwangeren – overzicht van de feiten

© Ellen Vader

Algemeen

De feiten op een rijtje

– het Boostrix-vaccin is (vlgs de engelse bijsluiter) bestemd voor volwassenen en kinderen OUDER dan 10 jaar. (1) De nederlandstalige versie van het RIVM (Ndl) en Zorg en Gezondheid (BE) vermeldt echter nog steeds 4 jaar (1b)
– difterie en tetanus worden er gratis bijgeleverd (het ‘kinkhoestprikje’ is niet apart verkrijgbaar)
– er zijn geen gegevens van prospectieve klinische studies bij de mens beschikbaar. (2)
– er bestaan zo goed als GEEN gegevens over de gecombineerde vaccins en men moet zich dus baseren op gegevens van elk vaccin afzonderlijk (3)
– een aanstaande moeder wordt continu op het hart drukt héél voorzichtig om te gaan met het nuttigen van een glaasje, gewaarschuwd voor de kwalijke gevolgen van het opsteken van een sigaretje, het eten van rauwvlees of het slikken van een aspirientje. Lareb: ‘De farmaceutische industrie test geneesmiddelen door­gaans niet bij zwangere vrouwen.’ (4)
– placentabarrière: sommige stoffen zoals ethanol (alcoholische dranken), sigarettenbestanddelen of virussen, worden NIET tegengehouden en kunnen, afhankelijk van het tijdstip in de zwangerschap, de vrucht blijvend beschadigen (teratogeniciteit) (5)
– ingrediënten van het vaccin : geadsorbeerd op gehydrateerd aluminiumhydroxide en aluminiumfosfaat – formaldehyde – 2-fenoxyethanol – polysorbaat 80 (6)
– in de engelstalige bijsluiter (2013) staat het volgende: ‘It is also not known whether Boostrix can cause fetal harm when administered to a pregnant woman or can affect reproduction capacity.

Lees verder

Geplaatst in Artikelen, Vaccins | 21 december 2016 | Getagged , |

HPV-vaccin – overzicht van de feiten

© Ellen Vader

Bijsluiter Cervarix (RVP Nederland) – professional: www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Uitgaven/Preventie_Ziekte_Zorg/Bijsluiters/Bijsluiter_Cervarix_HPV

Bijsluiter Cervarix (België) – wetenschappelijke:

www.zorg-en-gezondheid.be/Ziektes/Vaccinaties/Info-vaccinatoren/Bijsluiters-vaccins-beschikbaar-in-Belgi%C3%AB/

Naar aanleiding van de reactie van het RIVM op de uitzending van Zorg.nu op 15 november 2016 over het HPV-vaccin, geeft Dick Bijl, arts-epidemioloog en hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin, onderstaande reactie.

– Voor het definitieve antwoord op de vraag hoe goed HPV-vaccins baarmoederhalskanker voorkomen, moeten we nog zo’n acht jaar wachten.
De bijwerkingen van de vaccins waren over het algemeen licht van aard. Thans is er echter een serieuze verdenking op meer en ernstige bijwerkingen. Die bijwerkingen moeten adequaat worden onderzocht en er is gerede kritiek dat dit NIET adequaat gebeurt.
– Het onderzoek dat door het RIVM in gang is gezet is van een lagere wetenschappelijke categorie dan het hieronder genoemde gerandomiseerde onderzoek en kan GEEN definitief verband aantonen tussen een vaccinatie en een bijwerking.
– Waarom moeten onafhankelijke onderzoekers deze gegevens analyseren? In het verleden is namelijk meermaals gebleken dat als onafhankelijke onderzoekers onderzoeksgegevens van fabrikanten opnieuw analyseerden zij tot totaal tegengestelde bevindingen kwamen dan de fabrikanten.

Lees verder

Geplaatst in Artikelen, Vaccins, Ziektes | 21 december 2016 | Getagged , , |

Verplicht polio-vaccin België – overzicht van de feiten

© Ellen Vader

* Vrijgesproken: www.hln.be/regio/nieuws-uit-riemst/twee-koppels-voor-rechtbank-schaf-verplicht-poliovaccin-af-a1915215/
* Wanneer het combinatievaccin niet kan worden toegediend (bv. omdat de ouders zich verzetten tegen het DTP-vaccin), wordt ook het IPV vaccin gratis ter beschikking gesteld. Dit vaccin wordt toegediend op 2, 4, en 13-18 maanden, rekening houdend met het feit dat een tijdspanne van 8 weken tussen de eerste en tweede dosis moet worden gerespecteerd.
* De herhalingsvaccinatie op 5-6 jaar (in het eerste studiejaar) is NIET verplicht.
www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=86  Lees verder

Geplaatst in Artikelen, Geen categorie, Vaccins, Ziektes | 21 december 2016 | Getagged , , |

De griepprik – overzicht van de feiten

© Ellen Vader

Risicogroepen (RIVM)

* Mensen met longziekten en aandoeningen aan de luchtwegen, zoals astma, chronische bronchitis of longemfyseem;
* Mensen met hartziekten, zoals mensen die een hartaanval gehad hebben, mensen die hartklachten hebben zoals hartritmestoornissen, of mensen die een hartoperatie hebben ondergaan;
* Mensen met diabetes (suikerziekte); niet alleen mensen die insuline spuiten, maar ook de mensen die tabletten met bloedsuikerverlagende middelen slikken of een diabetesdieet volgen;
* Nierpatiënten; vooral als de nieren door een ziekte niet goed werken (dus niet bij nierstenen);
* Mensen met weinig weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling; bijvoorbeeld mensen die recent een beenmergtransplantatie hebben ondergaan, mensen die met hiv zijn geïnfecteerd, mensen waarbij de milt is verwijderd (asplenie), mensen met een auto-immuunziekte, mensen met leukemie (bloedkanker) en mensen die chemotherapie of bestraling ondergaan;
* Kinderen vanaf 6 maanden tot 18 jaar die langdurig salicylaten gebruiken (bijvoorbeeld bij chronische darmaandoeningen);
Lees verder

Geplaatst in Geen categorie | 14 december 2016 |

De “verplichte” poliovaccinatie België – Geen vaccin voor onze zoon; geen straf en geen boete voor ons!

© Vera Hoxha

Vera met uitspraak rechterWe wilden onze zoon, geboren eind 2010 niet vaccineren. ‘Geen probleem’, dacht ik. Ik kom uit Nederland en onze oudste was ook niet ingeënt. Waar ik niet bij stil had gestaan is dat nummer 2 in België geboren is. Wat een verplichting tot vaccinatie inhoudt, slik! Maar goed, we wilden het echt niet… dus we deden het niet. ‘Mevrouw, U bent verplicht om het te doen’, aldus Kind en Gezin… ‘Ik weet het. Maar ik doe het niet!’ was mijn antwoord. ‘Dan krijgt u een rechtszaak.’ ‘Oké’, zei ik. Eerlijk gezegd geloofde ik toen niet dat het zover zou komen. En voor een tijdje was daar de kous mee af. Toen kwam er een brief van de FOD (federale overheidsdienst) Volksgezondheid (januari 2012). Oeps, dat was toch even schrikken.

Lees verder

Geplaatst in Gastblog | 26 augustus 2016 | Getagged , |

‘Zika virus ziekte’ – het verschil tussen wat er aan de hand is, en wat er in de kranten staat – deel 1

© Door Frankema

Voor wie kennis neemt van de berichten over het zika virus die in de krant of op de TV verschijnen, is de kans groot om verward of angstig achter te blijven. Baby’s die geboren worden met vreselijke aandoeningen, een virus dat ‘om zich heen grijpt’, 3 tot 4 miljoen mensen die naar verwachting slachtoffer zullen zijn, een noodtoestand die over ons Sprayen tegen muggenafgeroepen wordt… Kunnen zwangeren nog op vakantie naar een warm land? Wat als buitenlanders het virus hier mee naartoe nemen? Zou zikavirus ziekte ook in Nederland uit kunnen breken??!
Nadat we eerst een lawine aan berichten over ons heen gekregen hebben, is de frequentie ervan na het afroepen van de ‘noodtoestand’ afgenomen. Een slecht teken… Het spel wordt gespeeld, zonder onze inbreng. Wie begrijpt wat er aan de hand is?

Lees verder

Geplaatst in Artikelen, Ziektes | 10 maart 2016 | Getagged , , |